Welcome
Welcome
Welcome

Fronsrimpels, voorhoofdrimpels, kraaienpootjes, bovenliplijntjes, lachrimpels en rokerslijnen.  De meest storende rimpel in het gezicht.

Hoe verloopt de normale huidveroudering?

Wanneer een mens ouder wordt verandert de huid. De huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan. De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe. Verouderende huid is dun, kwetsbaar, slap en droog.

Hoe ontstaan rimpels ?

Een rimpel wordt omschreven als een permanente of een tijdelijke vouw in het huidoppervlak. De gezichtshuid krijgt in de loop der jaren niet één maar meerdere rimpels. Zowel mannen als vrouwen krijgen op den duur rimpels in het gezicht. Rimpels ontstaan als een uiting van huidveroudering, waarbij zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol spelen.

1. Inwendige (intrinsieke) huidveroudering

Deze vorm van huidveroudering is de geprogrammeerde biologische veroudering en is onvermijdelijk voor ieder persoon. Het intreden van de eerste verschijnselen van huidveroudering alsmede de snelheid en de ernst waarmee huidveroudering gepaard gaat is erfelijk bepaald.

2. Uitwendige (extrinsieke) huidveroudering

Naast biologische factoren spelen ook omgevingsfactoren een rol. Een orgaan als de huid is voortdurend blootgesteld aan factoren uit de omgeving. Factoren die de huidveroudering kunnen versnellen zijn:

 • Overmatige blootstelling aan zonlicht of ultraviolette stralen (zonlicht en zonneapparatuur)
 • Zwaartekracht (overgewicht)
 • Roken (nicotine)
 • Hormonen (menopauze)
 • Voeding
 • Luchtverontreiniging (rook en gassen)
 • Klimatwisseling factoren (hitte, wind).

Mechanisme van huidveroudering

In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in de structuur en samenstelling van de huid zichtbaar en aantoonbaar.

De opperhuid wordt steeds dunner. Het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag kan daarentegen verdikt zijn. De huid is meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf. Doordat de huid barrière verstoord is wordt de huid droger en valer.
In de lederhuid nemen twee belangrijke structuren af in aantal en kwaliteit.De lederhuid. De hoeveelheid collageen neemt af. Collageen is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Hyaluronzuur, een eiwit die ook deel uitmaakt van het bindweefsel neemt ook af. De hoeveelheid elastine vezels neemt af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is. Door afname van zowel het collageen als het elastine vezels in de huid wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en plooien. De vermindering van aantal talgklieren (ook afname functie talgklieren), veroorzaakt een droge huid.

Welke soorten rimpels bestaan er ?

Rimpels worden onderverdeeld in statische rimpels en dynamische rimpels

1. Dynamische rimpels zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn tijdens mimische bewegingen van delen van het gezicht. Voorbeelden zijn de fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijnen. Dynamische rimpels kunnen al op jonge leeftijd (tijdens puberteit) zichtbaar zijn. Ze zijn niet altijd storend voor de persoon zelf.

2. Statische rimpels zijn rimpels die altijd zichtbaar zijn in de huid ook al is er geen beweging in de mimiek van de persoon. Statische rimpels ontstaan door een toegenomen activiteit van een onderliggende mimische spier én door afname van collageen en elastine vezels. Hoe ouder de persoon is hoe meer statische rimpels er in de huid zichtbaar zijn.

Wat kunt u zelf doen om het ontstaan van rimpels te vertragen ?

 • Gebruik dagelijks een dagcrème met een beschermingsfactor van minimaal spf 30
 • Bij blootstelling aan felle zon, gebruik een factor met een spf 50
 • Vermijd het gebruik van zonnebanken
 • Zorg dat u dagelijks voldoende slaap heeft.
 • Beperk het gebruik van alcohol
 • Stoppen met roken
 • Eet matig en gevarieerd
 • Gebruik betrouwbare voedingssupplementen